UBAT SEMBELIT PALING BERKESAN

Sembelit semasa berpantang adalah masalah yang sering dihadapi oleh kebanyakan kaum-kaum ibu yang baru melahirkan anak, bukan??

Sembelit selepas bersalin sangat membuatkan kita rasa takut dan fobia untuk meneruskan hajat membunag air besar.Dah la masa pantang kena makan makanan yang kering dan rebus sahaja..

Dan ada juga ibu – ibu  yang menjadi fobia dan serik untuk bersalin lagi hanya semata-mata mengalami pengalaman sembelit yang teruk semasa berpantang.Betul tak??

Continue reading “UBAT SEMBELIT PALING BERKESAN”

TIPS KEMPISKAN PERUT

Adakah anda mengalami masalah perut yang buncit selepas bersalin??
Tentunya nampak hodoh, kan..Baru je lepas bersalin, orang kata Tahniah!!Mengandung lagi sebab nampak perut kita membesar tapi sebenarnya buncit!!!
Ia pastinya memberikan anda rasa kurang selesa dan paling teruk ia kelihatan tidak menarik di mata dan anda pasti tidak selesa bukan . Ada diantara mereka mengalami masalah ini samaada bersalin secara normal ataupun secara pembedahan .

Continue reading “TIPS KEMPISKAN PERUT”

TIPS KECUTKAN TONSIL SECARA SELAMAT

Mengalami sakit tekak ketika demam sering terjadi kepada orang dewasa mahupun kanak-kanak. Lazimnya, jika mengalami sakit tekak seperti ini, ia disebabkan oleh tonsil yang membengkak akibat jangkitan kuman.

 

 

Setiap manusia mempunyai dua kelenjar dinamakan tonsil yang terletak di bahagian kiri dan kanan rongga mulut. Tonsil berfungsi untuk menapis virus dan bakteria daripada masuk ke saluran pernafasan kita. Dan sekali gus menjadikannya salah satu daripada sistem pertahanan badan.

Namun, kadangkala tonsil gagal melaksanakan fungsinya apabila tidak lagi mampu untuk menahan serangan virus dan bakteria. Akibatnya, tonsil mengalami radang atau inflamasi dan membengkak. Keadaan ini dipanggil sebagai tonsilitis.

 

Tompokan putih menunjukkan tonsil telah dijangkiti kuman.

 

JOM KITA KENALI DULU APA ITU TONGSIL SEBENARNYA??

Tonsil ialah sejenis tisu limfoid yang merupakan sebahagian dari sistem pertahanan badan. Tisu limfoid ini terdiri  daripada sejenis sel dipanggil limfosit yang penting untuk bertindak melawan penyakit. Terdapat 3 jenis tonsil yang terdapat di rongga mulut:-
 ♣ Adenoids – tonsil yang terletak di belakang hidung
♣ Lingual tonsils – tonsil di belakang lidah
♣ Palatine tonsils – tonsil di tekak yang sedang kita perkatakan.
Apa Itu Radang Tonsil?
Tisu limfoid adalah sebahagian daripada sistem kelenjar limfatik diseluruh tubuh dan kawasan usus yang boleh membengkak sekiranya ada jangkitan. Sebagai contoh kelenjar limfatik di leher, boleh membengkak sekiranya terdapat jangkitan di dalam mulut contohnya. Pembengkakan ini merupakan reaksi kepada jangkitan untuk menghasilkan lebih banyak sel untuk melawan penyakit.
Oleh itu, apabila terdapat jangkitan di dalam tekak, sebagai salah satu sistem limfatik, tonsil ini akan membengkak dan menjadi radang yang disebut tonsilitis atau radang tonsil.
Apakah Penyebab dan Gejala Tonsil?
Tonsilitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria seperti streptococcus boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Jangkitan virus seperti Epstein Barr Virus, adenovirus atau measles boleh juga menyebabkan pembengkakan tonsil juga.

Continue reading “TIPS KECUTKAN TONSIL SECARA SELAMAT”

CARA CEPAT MENURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGI

Hipertensi ataupun dikenali sebagai tekanan darah tinggi sering terjadi kepada semua golongan tidak kira umur dan keturunan. Ianya merupakan penyakit yang berangkai kerana melibatkan kenaikan kolesterol, serangan jantung dan juga stroke.
Oleh itu, kita perlu mengetahui tanda-tanda tekanan darah tinggi, gejala berlaku serta tindakan perlu diambil untuk prevent. Seperti kata pepatah “Prevention is better than Cure”.
WHO ( World Health Organization ) mengklasifikasikan kategori tekanan darah sebagai berikut:  
Kategori Sistolik Diastolik:
Optimal < 120 < 80
Normal < 130 < 85
Normal-Tinggi 130 – 139 85 – 89
Hipertensi ringan 140 – 159 90 – 99
Hipertensi Sedang 160 – 179 100-109
Hipertensi Berat >=180 >110

Continue reading “CARA CEPAT MENURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGI”

CARA BERKESAN MENGATASI JANTUNG TERSUMBAT

Hari ini saya nak share dengan anda semua berkaitan dengan individu yang terkena penyakit ischemic heart disease ataupun penyakit jantung tersumbat.

 

Hakikat sebenar terjadi penyakit ini adalah berpunca daripada  saluran darah di jantung tersumbat adalah kerana pemakanan yang salah. Merokok juga boleh menyebabkan masalah penyakit jantung dan dengan berhenti merokok boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Tetapi ramai perokok yang berhenti merokok memilih untuk makan secara tidak sihat yang akan akhirnya menyebabkan masalah yang sama. Apabila seseorang baru berhenti merokok memang akan berlaku masalah selera makan yang tinggi dan susah dikawal.

 

Oleh kerana itu, amat penting untuk kita faham tentang jenis-jenis makanan yang boleh menyebabkan saluran darah jantung tersumbat.

1. Makanan yang kaya dengan gula dan manis adalah diantara punca berlakunya penyumbatan pada saluran darah jantung. Gula yang didalam makanan kita akan membentuk bahan yang dipanggil AGE (Advance Glycation Endproducts) yang boleh menyebabkan masalah inflammasi atau kebengkakan (inflammation) yang dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan seperti penyakit jantung dan kencing manis.

2. Makanan yang di goreng dengan minyak yang banyak dan suhu yang tinggi (deep fried) food adalah diantara makanan yang boleh menyebabkan saluran darah tersumbat. Bukan hanya kerana kandungan AGE yang tinggi tetapi proses menggoreng itu menyebabkan komposisi biokimia makanan itu berubah.

3. Makanan yang kaya dengan ‘lemak trans’ yang boleh menyebabkan saluran darah di jantung tersumbat. Menurut kajian Nurses’ Heart Study lemak trans ini lebih merbahaya dari lemak tepu dari haiwan dan ianya meningkatkan risiko sakit jantung dua kali ganda. Contoh makanan yang kaya dengan lemak trans ini adalah marjerin, biskut, jajan, kerepek kentang, popcorn, muffin, kek, pastri, mee segera dan pelbagai lagi makanan proses yang berlambak dipasaran sekarang. Kajian mendapati peningkatan paras kolesterol jahat LDL dalam darah dengan pengambilan makanan yang tinggi dengan lemak trans ini.

Kesimpulannya, makanan proses, makanan bergoreng, makanan segera, makanan yang mengandungi lemak trans, makanan yang kaya dengan gula dan garam adalah punca kepada masalah kolesterol yang merbahaya dan boleh menyumbat saluran darah jantung.

Mencegah adalah lebih baik dari mengubati…

Di Shaklee, kami mengamalkan pemakanan secara sihat dan juga nutrisi yang seimbang kerana diet seharian kita tidak mampu untuk mencukupi keperluan nutrisi yang diperluakn oleh tubuh badan kita.

1) Phytocol ST – Mencegah Sakit Jantung

Phytococl St dapat bertindak menghalang kolestrol daripada makanan harian dari memasuki salur darah. Apabila salur darah bebas daripada mendapan kolestrol, maka risiko salur darah (arteri) tersumbat dan risiko sakit jantung menjadi semakin rendah.

2) Omega Guard – Menurunkan Risiko Sakit Jantung

Omega Guard bertindak menurunkan paras LDL (kolestrol jahat yang menjadi punca utama sakit jantung) dalam darah dengan cara meningkatkan paras HDL (kolestrol baik) secara semulajadi.

Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan laut dalam (jauh daripada pencemaran) paling tulen dan pembekal HDL terbaik untuk mencegah penyakit jantung.

3) CoQ Troll – Membantu Merawat Kegagalan Jantung

CoQ Troll bertindak membekalkan enzim CoQ yang amat diperlukan oleh jantung untuk bekerja. Tanpa enzim CoQ yang cukup, jantung menjadi lemah dan mudah diserang penyakit jantung.

4) Vivix – Melindungi Jantung dan Membaiki Sel Hingga ke Peringkat DNA

Vivix bertindak melindungi sel jantung daripada penuaan, membaikpulih sel jantung yang rosak dan memelihara kesihatan salur darah dan fungsi jantung yang sihat, sekaligus mengelakkan penyakit jantung. Vivix yang mengandungi resveratrol membolehkan baikpulih kesihatan dilakukan sehingga ke peringkat selular (sel DNA).

Sebab itulah Set Kesihatan Jantung ni sangat penting diamalkan oleh mereka yang mempunyai risiko mendapat penyakit jantung terutamanya yang mempunyai sejarah ahli keluarga yang mengidap masalah jantung. Selain daripada itu, individu yang sebelum ini yang tidak mengamalkan pemakanan serta cara hidup sihat sangat disyorkan untuk mengambilnya sebagai langkah pencegahan, apatah lagi andai sedang mengidap penyakit jantung.

Lebih baik tindakan awal diambil bagi mencegah penyakit jantung ni, sebabnya, sekali kene serang, risiko untuk mendapat serangan seterusnya adalah lebih tinggi dan yang paling ingin dielakkan adalah serangan maut penyakit jantung. Cegah sebelum terlambat.

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee Shaklee, hubungi saya segera.

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di senarai kedai online berikut :

Nur Hidayah Ahmad

SID 917424

FB:  Nur Hidayah Ahmad

Like Page : Suplemen Seisi Keluarga

IG: vitamin.hidayah4582

Pengedar Shaklee di IPOH. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Continue reading “CARA BERKESAN MENGATASI JANTUNG TERSUMBAT”

CARA MERAWAT KENCING KOTOR DENGAN BERKESAN

 

Kencing kotor merupakan sejenis jangkitan pada saluran kencing dan 80% kes adalah disebabkan kuman bakteria E.Coli.

KENALI  KENCING KOTOR

Menurut sumber yang boleh dipercayai, hampir 50% wanita akan mengalami kencing kotor atau jangkitan kencing sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Daripada jumlah ini, 20% daripada mereka yang pernah terkena kencing kotor akan mengalaminya lagi.

 

Continue reading “CARA MERAWAT KENCING KOTOR DENGAN BERKESAN”